Cyclic Vomiting Syndrome Association

Nordic

Donate

This is your modal header title

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart.
You are here: Information on CVSCVSA Danmark

Hvad er CVS?

Cyclic vomiting syndrome eller cyclical vomiting syndrome (CVS) er en kronisk funktionel tilstand af ukendt årsag, der er kendetegnet ved tilbagevendende anfald af intens kvalme, opkastning, mavesmerter, hovedpine eller migræne og udmattelse uden nogen specifik årsag. Ca. 25% af tilfældene har sameksistente neuromuskulære sygdomsmanifestationer (cyclic vomiting syndrome plus). Det er længe blevet antaget, at CVS var en tilstand af barndom og ungdomsår. Nu ved vi, at voksne også lider af CVS. Der er CVS, der begynder i barndommen og kan strække sig i voksenalderen såvel som voksen start CVS.

Opkastning sker med hyppige intervaller i timer eller dage. En patient kan lide af 1 til 70 episoder om året med et gennemsnit på ca. 12 episoder om året. Patienter med ukompliceret CVS er asymptomatiske mellem episoder; anfaldene har et “on-off” mønster. Ca. halvdelen af ​​alle syge viser et stærkt regelmæssigt mønster af opkast episoder. Episoderne har tendens til at ligne hinanden i symptomer og varighed og er selvbegrænsende med tilbagesendelse af normal sundhed mellem episoder. CVS-lidende er mere tilbøjelige end gennemsnittet til at have en familiehistorie af migræne og/eller køresyge, men ikke alle CVS-lidende har familiehistorier med disse problemer.

En CVS-cyklus har fire faser:

 1. Mellem-episoder fasen, hvor patienten er relativt symptomfri.
 2. Prodromalfasen, som starter, når patienten mærker et begyndende anfald.
 3. Opkastningsfasen, karakteriseret ved intens, vedvarende kvalme, alvorlig opkastning og andre symptomer.
 4. Bedringsfasen begynder med nedsættelse af kvalme og slutter, når sult/appetitten vender tilbage, tolerance for oral indtagelse og kræfterne vender tilbage til normalt

 

Ved CVS forekommer disse symptomer:

 • Alvorlig og konstant, uophørlig kvalme
 • Gentagen opkastning, op til 5-6 gange i timen eller mere
 • Opkastning, ofte voldsomt
 • Bleghed, ofte ekstrem bleghed i huden
 • Lav temperatur feber
 • Hovedpine
 • Mavesmerter
 • Diarré
 • Sløvhed eller manglende respons
 • svimmelhed
 • “Forvirrende” eller usædvanlige adfærd
 • Overdreven mundvand og/eller spytning
 • Ekstreme tørst
 • Dehydrering
 • Opkastning af blod
 • Svaghed
 • Øjeproblemer
 • Træthed
 • Kompulsiv badning

(Du kan læse mere om kompulsiv badning i Voksen CVS her. Denne tekst er på engelsk)

 

Triggere

For mange med CVS er der intet åbenlyst hvad der starter et angreb, men for andre kan der identificeres nogle specifikke “udløsere”, som kan indlede en CVS-episode. Fysisk stress er en af ​​de mest almindelige triggere. Milde virus og mindre skader der forårsager smerte, kan indlede en episode. At gå uden mad for længe og søvnløshed kan også fungere som fysiske triggere.

Mindre almindeligt kan anæstetika, kolde temperaturer, fødevaresensitiviteter, starte en episode. For nogle kan spænding eller følelsesmæssig stress også spille en rolle. Negativ stress som angst, familieproblemer osv. Og frygten for at være syg kan udløse episoder hos nogle mennesker. I en stor del kan ingen indlysende triggere genkendes.

Diagnose

CVS bliver som regel diagnosticeret ved udelukkelse af alle andre årsager og ved at studere symptomerne og mønsteret. I CVS er opkastningsmønsteret sådan, at det ved toppen kan være 5-6 gange i timen. Dette er forskelligt fra opkast induceret af de fleste andre årsager.

 

Behandling

Behandlingen af ​​CVS er et vanskeligt område, med lidt forskning til støtte en form for behandling fremfor en anden. Behandling foregår ofte empirisk, ved forsøg, og fejl på individuel basis. Behandlingen er ellers støttende. Under en episode er det ofte nyttigt at give et mørkt og stille miljø. Intravenøse væsker kan være nødvendige, hvis patienten er blevet dehydreret. Tidlig brug og overvågning er afgørende. Behandling med en række anti-emetiske og andre lægemidler er blevet anvendt. En person kan finde en behandling, der virker for dem, men der er ikke noget, der nærmer sig et universelt behandlingsregime. Mellem episoder er forskellige behandlinger blevet forsøgt. Noget kan fungere godt for nogle individer, hvilket reducerer frekvensen, varigheden eller sværhedsgraden af ​​en episode, mens det samme stof ikke giver nogen gavn for andre. I de fleste tilfælde er beviset anekdotisk, afhængigt af patientens eller forældrenes mening eller lægen.


Anerkendelse af de fire faser af CVS giver en ramme for at tænke på diagnose og ledelse.

Hver fase har terapeutiske mål.

 1. Målet med den mellem-episoder fasen er forebyggelse af episoder.
 2. Målet med prodromalfasen er at afbryde opkastningsfasen.
 3. Det terapeutiske mål under opkastningsfasen er ophør af kvalme og opkastning, eller hvis det ikke kan opnås, berolige patienten, indtil episoden passerer; dyb søvn gør opkastet ophørt og gør patienten ufølsom over for anfald.
 4. Målet med bedringsfasen er genoptagelse af oralt indtag uden at forårsage tilbagefald af kvalme og opkastning.

Læs mere om behandling under overskriften Behandling, og for voksne, også under overskriften Voksen CVS. Denne tekst er på engelsk.

Danske sider

Hvad er CVS?

Cyclic vomiting syndrome eller cyclical vomiting syndrome (CVS) er en kronisk funktionel tilstand af ukendt årsag, der er kendetegnet ved tilbagevendende anfald af intens kvalme,

Læs mere »
Nyttige links
Jeg er din kontaktperson
Amanda Tremlett
amanda.denmark@cvsanordic.net